2017-03-27
|
Kategori:

Pressmeddelanden,

Samarbete

Söderköping och IP-Only accelererar fiberutbyggnaden – avancerar 18 placeringar på topplistan över kommuner

Sedan 2016 har IP-Only och Söderköpings kommun ett samverkansavtal om bredbandsutbyggnad på landsbygden. Kommunen avancerar nu 18 placeringar på PTS topplista över fiberutbyggnad bland svenska kommuner.
– Det är glädjande att fiberutbyggnaden på landsbygden nu åter kommer igång, säger Rickard Bardun, förvaltningschef på Söderköpings kommun. 

Söderköpings kommun har byggt ett stamnät rakt igenom kommunen och anslutit cirka 1 200 hushåll och fritidshus på landsbygden. Sommaren 2016 blev det klart med ett avtal med IP-Only vilket gör att de bygger ut fibernätet på landsbygden och ansvarar för drift och underhåll av nätet. Nu accelererar utbyggnaden genom stora grävarbeten med start under våren.

Fiberoffensiven i kommunen har gjort att man avancerat 18 placeringar på PTS topplista över svenska kommuner vad gäller fiberutbyggnad för bredband om minst 100 Mbit/s. 2015 var 51 procent av hushållen fiberanslutna, motsvarande siffra för 2016 är 61 procent. En ökning på 20 procent enbart under ett år. Med detta avancerar man 18 placeringar på PTS topplista över kommuner. 

IP-Only har fått ytterligare bidrag från Länsstyrelsen, vilket möjliggör en snabb och effektiv fiberutbyggnad i områdena Norra Finnö och Börrum. Sedan tidigare har IP-Only beviljats bidrag för utbyggnad i områdena. IP-Only fokuserar nu på att få bidrag för det sista området – Östra Ryd Syd – för att på så sätt lyckas nå målet att hela landsbygden ska digitaliseras.

– Det är glädjande att fiberutbyggnaden på landsbygden nu åter kommer igång, säger Rickard Bardun, förvaltningschef på Söderköpings kommun.

För att utöka den lokala närvaron har dessutom IP-Only etablerat ett nytt kontor i Söderköping.

– Lokal närvaro är viktigt och underlättar kommunikationen mellan alla engagerade personer i de lokala arbetsgrupper som arbetar för att få till bredbandsutbyggnaden och IP-Only, säger JC Svensson, regionchef på IP-Only.

Målet är att 100 procent av landsbygdsborna i Söderköpings kommun ska erbjudas fibernät till år 2020. Yttersta målet är att slå regeringens bredbandsmål – 95 procent fiberanslutna hushåll till och med år 2020. 

– Nu ser vi fram emot att erbjuda fiber till så många som möjligt, alla ska med, ingen ska lämnas utanför morgondagens digitala samhälle, säger JC Svensson.

Satsningen i Söderköping går i linje med regeringens offensiva bredbandsmål, vilka IP-Only kommunicerat att man välkomnar.  

 

För ytterligare information:
Niclas Karnhill, ansvarig press och samhällskontakter, IP-Only
Tel: +46 708 70 00 60
E-post: niclas.karnhill@ip-only.se

Om IP-Only
IP-Only är en svensk operatör som bygger, driver och äger fiberinfrastruktur i Norden och lägger därmed grunden för det digitala samhället. Företaget investerar i Sverige, driver ett rikstäckande fibernät, ett växande antal stadsnät och bygger kontinuerligt ut ny fiberinfrastruktur. Alla IP-Onlys nät är öppna och neutrala. Företaget har flera datacenter och erbjuder bland annat molnbaserad serverkapacitet till tjänsteleverantörer. Högsta tillförlitlighet och kvalitet är grunden för hela IP-Onlys arbete. Läs gärna mer på www.ip-only.se 

Dela:

Till startsidan