2017-07-06
|
Kategori:

Nyheter,

Event

Digitaliseringens tid är idag- inte imorgon

Vädret har varit helt fantastiskt här i Almedalen de senaste dagarna, förutom lite regn på tisdagsmorgonen har vi haft strålande solsken.

Jag spenderade tisdagsförmiddagen med ett perfekt exempel på vad digitaliseringen kan erbjuda- IBMs superrobot Watson. Watson är en maskin som med hjälp av maskininlärning kan läsa stora mängder medicinska dokument. När en läkare ställer en diagnos kan Watson snabbt läsa av vilka behandlingar som gett bäst resultat och utifrån det ge förslag till läkaren om vilken behandling som ska sättas in.

Att använda Watson har bevisats mer effektivt än att läkaren gör allt själv och jag tycker det är ett klockrent exempel på hur digitaliseringen kan effektivisera och underlätta arbetsuppgifter.

Klockan två så kunde man hitta mig och Olof Hernell, CDO på EQT, i samtalssoffan på Strandvägen. Där hade vi en öppen diskussion om digitalisering i praktiken. Vi var båda överens om att tiden för digitalisering är idag, och inte om 3 år, som många verkar tro. Det är hög tid att sluta prata om digitalisering som något luddigt och abstrakt. Företag och organisationer borde istället börja utveckla de interna kommunikationsstrukturerna och ta action direkt på de saker man kan göra redan idag.

Under onsdagen var jag på många spännande seminarier om digitalisering, där det pratades om vikten av att utveckla tjänster och produkter som skapar radikala förändringar.

Istället för att bygga vidare på existerande saker så borde man titta till människors behov, och arbeta utifrån det i sitt skapande. Det är genom sådant arbete som vi har fått nya teknologier som smartphones, till exempel.

Det här med digitalisering är väldigt beroende av den tekniska kunskapen som it-chefen och CDOn har, och även att det finns en fungerande infrastruktur på plats.

Det är därför det är så viktigt att hela Sverige får tillgång till en snabb och stabil uppkoppling, och att de som har expertis faktiskt börjar tillämpa den redan idag.

För om det inte händer, kommer digitaliseringen bara att stå och stampa på plats.


Jag och Olof Hernell, CDO på EQT i samtalssoffan.

Dela:

Till startsidan