2017-12-01
|
Kategori:

Nyheter,

Företag,

It-säkerhet

Kommer din it-miljö att tråka ut framtidens medarbetare?

Vi har tillsammans med Sifo tagit fram en rapport om it-chefens utmaningar. Nu släpper vi en artikelserie som bygger vidare på insikterna i rapporten. Dessa sex artiklar baseras på de tre viktigaste områdena för att skapa nöjda, kreativa och effektiva medarbetare och it-chefer: wifi, säkerhet och backup. Detta är artikel 2 av 6.

Vi presenterar morgondagens medarbetare – och deras tuffa krav på din it-miljö.

Du kan vara lugn. Även om du precis har läst ut ett exemplar av Max Tegmarks bok Liv 3.0 – som Apples digitala assistent Siri hjälpt dig att få hemlevererad – kommer du inte att behöva marknadsföra dig som arbetsgivare gentemot artificiella intelligenser. Åtminstone inte än.

Det finns dock all anledning att se över hur ni utformar jobbannonser på ditt företag framöver när generation Z – som är född mellan 1994–2010 och aldrig har upplevt hur det var att leva utan Internet – på allvar tar klivet in i arbetslivet.
Precis som milleniegenerationen innan den kommer generation Z nämligen att ställa högre krav på att kunna fortbilda sig och arbeta utanför kontorets väggar. De lär sig dessutom genom social interaktion och tacklar de flesta av sina problem med hjälp av nätet. Det visar en studie genomförd av nättidningen Business Insider.

Enligt samma undersökning ägnar generation Z sex timmar om dagen framför sin smartphone, och sammanlagt upp till elva timmar om dagen framför olika typer av skärmar. De gör i snitt 220 knapptryckningar i minuten och har spelat minst 10 000 timmar datorspel när de kliver in på din arbetsplats.

Om du hittills rynkat på näsan åt den framväxande Bring Your Own Device-kulturen kommer du antagligen att behöva tänka om. De säkerhetsluckor som kan uppstå när anställda jobbar från sina privata enheter behöver du kunna hantera. Nästa generation kommer att ta med sig sina egna enheter till jobbet. Det ställer stora krav på din it-miljös flexibilitet när det kommer till saker som exempelvis stabila nätåtkomster, säkra brandväggar och enkla trådlösa uppkopplingar.
Lever din arbetsplats inte upp till den sömlösa it-miljö framtidens medarbetare är vana vid hemifrån – då kommer de att bli uttråkade vilket är dåligt för både kreativiteten eller produktiviteten.

En amerikansk undersökning utförd av Collegefeed visar att de arbetsplatser som är mest lockande för studenter ur generation Y är Google, Apple och Facebook. Det hänger ihop med att de faktorer som deltagarna rankar som viktigast hos en arbetsgivare är att kulturen och människorna ska passa dem, att det finns möjlighet att göra karriär och att det ska gå att hitta en balans mellan att arbeta och att leva.

Generation Z kommer med största sannolikhet att välja sina arbetsgivare ännu mer kulturorienterat – och då syftar vi inte på antalet pingisbord ni klämt in på kontoret, utan på huruvida ni använder er av aktivitetsbaserade arbetssätt, erbjuder mentorskap eller uppmuntrar era anställda att utgöra mindfulness-övningar mellan raderna av kod.

Låter allt det här onödigt krångligt, och kraven lite bortskämda? Då är det hög tid att du sätter igång med den där AI-prototypen – för generation Z är snart här.

Klicka här för att läsa mer och anmäla dig till vårt nyhetsbrev.
Klicka här för att ladda hem rapporten.
Vill du prata digitalisering och utmaningar? Kontakta oss.

Dela:

Till startsidan