2017-12-05
|
Kategori:

Nyheter,

Företag,

It-säkerhet

5 tips för minskad stress och ökad trivsel

Vi har tillsammans med Sifo tagit fram en rapport om it-chefens utmaningar. Nu släpper vi en artikelserie som bygger vidare på insikterna i rapporten. Dessa sex artiklar baseras på de tre viktigaste områdena för att skapa nöjda, kreativa och effektiva medarbetare och it-chefer: wifi, säkerhet och backup. Detta är artikel 4 av 6.

Fredrik Lindros, marknads- och produktdirektör på IP-Only, ger sina bästa tips på hur du skapar en digital arbetsmiljö som leder till mindre krångel – och ökad effektivitet.

1. Skapa affärsdriven it – redan från början
Bra it måste vara en del av affärsstrategin. Ett välfungerande it-ekosystem kan inte längre bestå av beslut som kommer från en separat it-avdelning – det gör din organisation mer trögrörlig, sämre rustad att möta morgondagens utmaningar och i förlängningen mer stressad. Därför behöver affärsenheterna äga hur it driver affären framåt och göra den till en självklar del av ditt företags DNA.

2. Spola den stela arkitekturen
Det finns inget mer stressande än när din affärsdrivna omgivning förväntar sig stordåd av er it-arkitektur. Digitaliseringen som sker idag gör att du måste vara skalbar för att snabbt kunna svara upp på den nya produktutveckling som krävs.

Satsa därför på best-of-breed-lösningar snarare än ett stort system som löser allt. Mikroapplikationer med smarta API:er gör att du kan klara av nya förfrågningar från verksamheten och nya digitaliseringsinitiativ i produktutvecklingen på ett helt annat sätt. Genom att ersätta ett stelt system som utgår ifrån servrar, med en arkitektur som bygger på mikrotjänster i molnet, blir din organisation inte bara snabbare på att hantera intern efterfrågan – den blir även mindre pressad.

3. Var proaktiv istället för reaktiv
När fackförbundet Vision undersökte svenska chefers digitala arbetsmiljöer i rapporten IT – i chefens tjänst? visade det sig att de tillfrågade cheferna i genomsnitt lade 30 minuter om dagen på ”it-strul”.

Det låter kanske inte så farligt. Men slår du ut antalet minuter över ett år eller ett decennium motsvarar det enorma tids- och effektivitetsförluster som definitivt går ut över din och dina medarbetares hälsa.

Det är lika viktigt att hela tiden uppdatera dig kring eventuella brister i den digitala arbetsmiljön, som det är att utvärdera riskerna i den fysiska arbetsmiljön genom skyddsronder. Inför en it-skyddsrond eller rutin där du som it-chef, skyddsombud och användare gemensamt kartlägger de digitala arbetsmomenten så att ni kan arbeta mer proaktivt.

Det sparar inte bara pengar, utan besparar även dig och din personal massor av onödigt slit – och onödigt många grå hårstrån.

4. Blunda inte och hoppas – var förberedd
Ha en backup-plan för sådant som du önskar aldrig skulle ske – men som du innerst inne vet kommer att ske. Data kommer att försvinna och då måste du kunna återställa den. Din wifi-uppkoppling kommer att gå ner – och vad gör du då?

Med en väl uttänkt backup-plan på plats är det enklare att slappna av och känna sig mindre stressad. Det bygger förstås på att du har en backup-tjänst som sparar din data – men lika viktigt är det att snabbt kunna komma igång och jobba igen, exempelvis med hjälp av ett virtuellt datacenter.

5. Våga släpp på ansvaret
Du behöver inte göra allting själv bara för att du har ansvar för företagets IT. Det är bättre att experter uppdaterar dina brandväggar eller tar hand om ditt wifi. Lägg fokus på det du är bra på, få dessa processer att flyta på som de ska, och lägg sedan ut det du inte är lika bra på. Tanken är inte att du själv ska driva en serverhall från något undangömt rum på kontoret, placera den istället i ett colocation-center – det får både er och era servrar att må bättre.

Klicka här för att läsa mer och anmäla dig till vårt nyhetsbrev.
Klicka här för att ladda hem rapporten.
Vill du prata digitalisering och utmaningar? Kontakta oss.

Dela:

Till startsidan