2017-12-08
|
Kategori:

Nyheter,

Företag,

It-säkerhet

It-chefens tre nycklar till en stressfri digital arbetsmiljö

Vi har tillsammans med Sifo tagit fram en rapport om it-chefens utmaningar. Nu släpper vi en artikelserie som bygger vidare på insikterna i rapporten. Dessa sex artiklar baseras på de tre viktigaste områdena för att skapa nöjda, kreativa och effektiva medarbetare och it-chefer: wifi, säkerhet och backup. Detta är artikel 5 av 6.

Strulande WiFi, lömska DDoS-attacker och förlorad data är vanliga it-problem som skapar frustration. Så här slipper du stressen.

1. Så hanterar du ditt WiFi 2018
Många företag lägger stora resurser på att själva installera, uppgradera och felsöka WiFi- och LAN-nät för att den dagliga driften ska fungera. Samtidigt är det inte ovanligt att vi får dras med skakiga internetuppkopplingar på våra arbetsplatser.
Länge var det här en stressfaktor som it-chefen helt enkelt fick stå ut med. Idag finns det en effektiv lösning på det problemet: hjälp och extra expertis utifrån.

Jan Jacobsson är produktchef för WiFi & LAN på IP-Only. Han berättar att varje stabil trådlös uppkoppling börjar med en identifiering av behoven:
– Det första steget är att vi tar reda på hur många trådlösa enheter företaget använder, när dessa behöver nätåtkomst och till vad de behöver den. Därefter behöver vi skapa en ritning över kontoret. Vi måste definiera alla olika material och ta reda på om det är betong eller gips i väggarna. Sedan kan vi skapa tydliga täckningskartor som visar hur täckningen ser ut på 2.4 GHz- respektive 5 GHz-bandet.

Den här metoden är utgångspunkten för Jacobsson och hans branschkollegor när de jobbar med att kunna erbjuda tjänster som IP-Onlys WiFi Access. En tjänst där du som it-chef helt överlåter ansvaret för er trådlösa nätåtkomst till en extern leverantör. Metoden kan dessutom ge insikter som förändrar förutsättningarna helt:
– Vi hade en kund för ett tag sedan som kom till oss med planer på att upprätta tio access-punkter för att få maximal täckning på hela kontoret. Genom att göra en kartläggning kunde vi visa att det räckte med fem stycken. Vi kunde lösa behovet till en mindre kostnad än kunden först beräknat, säger Jan Jacobsson.

Idag är det både enklare och mer kostnadseffektivt att köpa WiFi som tjänst till en fast månadskostnad. Det gör inte bara att alla eventuella problem med uppkopplingen blir någon annans ansvar – du slipper även investera i och uppgradera din egen hårdvara.

2. Låt experterna skydda dig mot it-attacker
Svenska företag tror att it-attacker kommer att öka. Men sex av tio har ännu inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att skydda sig mot dem. Det visar en undersökning som Novus tagit fram.

Distributed Denial of Service-attacker (DDoS), eller så kallade överbelastningsattacker, där en utomstående part fyller en förbindelse med trafik för att exempelvis blockera besökare från att nå dina sajter, utgör idag ett verkligt hot mot svenska företag.

Enligt Joakim Palm, produktchef för datakom på IP-Only, är samarbete nyckeln till att kunna bekämpa dem – snarare än att bara avvärja enskilda attacker.
– DDoS-skydd handlar inte bara om att stoppa en attack mot en destination, det handlar om att bygga ett skydd som är skalbart nog för att stå emot attacker i flera led. Operatörernas nät är uppbyggda så att de har en koppling gentemot andra operatörer, det är där de peerar eller skickar transit-trafik. Innanför det finns stamnätet, och det är där vi placerar analysatorer som kan rensa bort skadlig trafik.

När företag vänder sig till Joakim Palm och hans kollegor för att få hjälp att skydda sig mot attacker hjälper de alltså även varandra. Med tjänster som IP-Onlys DDoS Protection, som automatiskt stoppar attacken redan i stamnätet, kan analysatorer från många olika leverantörer hjälpa till att sänka intensiteten på DDoS-attacker som fenomen. Detta i och med det amerikanska datasäkerhetsföretaget Arbor Networks världsomspännande samarbete ATLAS.
– För att vi ska kunna ta hand om större attacker, och se till så att färre kunder blir drabbade, har vi gjort så att våra analysatorer kan berätta för peering-utrustningen vad som är skadlig trafik och därigenom kasta den direkt. På så sätt kan vi skala upp hela attack-mitigeringen vilket gör att mindre attacker kan förkastas direkt.

3. Sätt din data i säkerhet – inklusive GDPR
För dagens it-chefer finns det få saker som är mer stressande än tanken på att förlora värdefulla data. Oavsett om du använder dig av molnet eller ditt eget datacenter för att säkerhetskopiera och spara data, behöver du alltid ett extra skyddsnät.

Johannes Blomé är produktchef på IP-Only. Där arbetar han bland annat med att hjälpa företag med tjänster som underlättar datahantering om olyckan skulle vara framme.
– För att kunna säkra din data måste du spara den någon annanstans än där du har din verksamhet. Dessutom måste du se till att kunna återställa den ”efter katastrofen”.

Genom tjänster som IP-Onlys Remote Backup, där du sätter upp ett regelverk för hur ofta och vad som ska sparas från dina virtuella miljöer och servrar, kan du låta en extern partner förvara datan åt dig. För att vara på den säkra sidan är det viktigt välja en tjänst där trafiken krypteras på väg till datacentret.

Den fysiska lagringen genomgår dessutom ett generationsskifte:
– Nu ser vi en övergång mot att säkerhetskopiering bara sker till disksystem. Kunderna säkerhetskopierar allt större datamängder och kräver omedelbar tillgång till sin data och korta återläsningstider. Lagring på band motsvarar inte de kraven. Det kommer troligtvis också att bli ett problem i och med den kommande GDPR-lagstiftningen där data kan behöva raderas oftare och mer selektivt.

Den enskilt viktigaste faktorn när man lagrar värdefull data åt organisationer är att de snabbt ska kunna få tillgång till den vid en eventuell återställning:
– Vi lagrar all data på roterande eller SSD-diskar beroende på var i lagringsprocessen som datan befinner sig. Sedan skyddar vi den med RAID-kopplingar och en intern katastrofhantering som innebär att vi tar egna backuper på all data som ska lagras. Det låter oss se till att den data du säkerhetskopierat alltid finns online. Drabbas du till exempel av skadlig kod som CryptoLocker på din filserver, måste filerna snabbt kunna återställas för att din verksamhet inte ska bli lidande.

Klicka här för att läsa mer och anmäla dig till vårt nyhetsbrev.
Klicka här för att ladda hem rapporten.
Vill du prata digitalisering och utmaningar? Kontakta oss.

Dela:

Till startsidan