2018-04-04
|
Kategori:

Pressmeddelanden,

Om IP-Only,

Samarbete

Kommuner som satsar på privata aktörer visar nära dubbelt så stor fibertillväxt enligt PTS bredbandskartläggning

Fiberutbyggnaden i Sverige ökar med sex procentenheter under det senaste året enligt PTS bredbandskartläggning. Samtidigt visar undersökningen att IP-Onlys samverkanskommuner ökar med 10,9 procentenheter – nära dubbelt så stor fibertillväxt jämfört med genomsnittet.
– Nu är det den tuffaste biten kvar – de sista tiotalen procenten för att nå regeringens bredbandsmål. Som med alla samhällsutmaningar så krävs samarbete och samverkan, säger Fredrik Karlsson, chef över fiberutbyggnaden på IP-Only. 

Post- och telestyrelsen (PTS) publicerar varje år en bredbandskartläggning för att se utvecklingen av fiberutbyggnaden i Sverige. Årets kartläggning har precis släppts och visar bland annat följande.

– Nu är det den tuffaste biten kvar – de sista tiotalen procenten för att nå regeringens bredbandsmål. Som med alla samhällsutmaningar så krävs samarbete och samverkan, både mellan oss operatörer och mellan det privata och det offentliga. Det är bara på det sättet Sverige kommer att nå målet, säger Fredrik Karlsson, chef över fiberutbyggnaden på IP-Only.

Bland de som visar störst fibertillväxt finns flera av IP-Onlys samverkanskommuner. Några exempel på dessa är Enköping, Hylte, Kalix, Krokom, Kungsör, Ludvika, Osby, Surahammar, Vingåker, Älvkarleby och Örkelljunga.

– IP-Only byggde mest av alla aktörer på landsbygden under 2017, något vi ser en effekt av i PTS bredbandskartläggning. Vi kommer bygga mycket även i år, så jag ser redan fram emot nästa års kartläggning, säger Fredrik Karlsson.

Fakta
– Regerings bredbandsmål är att 95 procent av alla hushåll och företag i Sverige ska ha tillgång till bredband med 100 Mbit per sekund år 2020.
– I maj 2017 gjorde PTS en nedskrivning av prognosen till följd av en ny beräkningsmodell för fiberutbyggnad. Deras nya bedömning var att 91 till 94 procent av alla hushåll och företag i Sverige kommer att ha tillgång till bredband med 100 Mbit per sekund år 2020.
– Under mätperioden för PTS bredbandskartläggning hade IP-Only samverkansavtal med nära 40 kommuner.

Källor
– PTS bredbandskartläggning: http://www.pts.se/sv/nyheter/pressmeddelanden/2018/tre-av-fyra-hushall-och-foretag-har-tillgang-till-snabbt-bredband/
– Regeringens bredbandsmål: http://www.regeringen.se/informationsmaterial/2016/12/sverige-helt-uppkopplat-2025—en-bredbandsstrategi/
– PTS nedskrivning av prognosen: http://www.pts.se/sv/nyheter/internet/2017/med-ratt-insatser-nar-vi-bredbandsmalen/

Mediakontakt
Niclas Karnhill, ansvarig press och samhällskontakter, IP-Only
Tel: +46 708 70 00 60
E-post: niclas.karnhill@ip-only.se

Om IP-Only
IP-Only är en svensk internetoperatör som bygger, driver och äger fiberinfrastruktur i Norden och lägger därmed grunden för det digitala samhället. Företaget investerar i Sverige, driver ett rikstäckande fibernät, ett växande antal stadsnät och bygger kontinuerligt ut ny fiberinfrastruktur. Alla IP-Onlys nät är öppna och neutrala. Företaget har flera datacenter och erbjuder bland annat molnbaserad serverkapacitet till tjänsteleverantörer. Högsta tillförlitlighet och kvalitet är grunden för hela IP-Onlys arbete. Läs gärna mer på www.ip-only.se

Dela:

Till startsidan