2018-04-11
|
Kategori:

Pressmeddelanden,

Samarbete

Kommuner som visar att regeringens bredbandsmål är möjligt – tio snabbväxare som valt privat aktör i fiberutbyggnaden

Regeringens bredbandsmål – 95 procent av alla hushåll och företag i Sverige ska ha tillgång till bredband med 100 Mbit per sekund år 2020 – kräver en stor årlig tillväxt i fiberutbyggnaden i kommunerna. Tio av de som växer snabbast är IP-Onlys samverkanskommuner Aneby, Enköping, Hylte, Kalix, Kungsör, Osby, Surahammar, Vingåker, Älvkarleby och Örkelljunga. 

Siffrorna i PTS årliga bredbandskartläggning visar en genomsnittlig ökning i fiberutbyggnaden om 6 procentenheter bland Sveriges kommuner. Samtidigt ökar IP-Onlys samverkanskommuner med 10,9 procent – en nära dubbelt så stor fibertillväxt jämfört med genomsnittet.

Tio kommuner i PTS bredbandskartläggningen har några saker gemensamt. Deras fiberanslutningsgrad växer betydligt mer än genomsnittet, de satsar på privata aktörer i utbyggnaden och har samverkansavtal med IP-Only. Nedan presenteras deras resultat i PTS nya bredbandskartläggning, i bokstavsordning.

Aneby – klättrade 115 placeringar på topplistan tack vare 85 procent fler fiberanslutna hushåll.
Enköping – fiberutbyggnaden på landsbygden ökade med 160 procent.
Hylte – fiberanslutna hushåll ökade med 27 procent.
Kalix – visade 73 procents tillväxt och avancerade 61 placeringar på topplistan.
Kungsör – ökade fiberutbyggnaden med 40 procent.
Osby – accelererade 26 placeringar med hjälp av 36 procent ökning av fiberanslutningar.
Surahammar – 170 procents fler fiberanslutna hushåll.
Vingåker – visar 41 procent totaltillväxt, varav 443 procent ökning på glesbygden.
Älvkarleby – springer förbi 105 kommuner på topplistan med en fibertillväxt om 45 procent.
Örkelljunga – 149 procents ökning av antal fiberanslutna hushåll.

– Stort grattis till dessa kommuner. Även om en samverkanskommun till IP-Only generellt visar större utbyggnadstakt än snittkommunen är stjärnorna alltid värda att uppmärksamma, och dessa är årets. Nu kämpar vi för ett minst lika bra 2018 för kommuner där vi är etablerade – i dialog och samarbete med bland annat tillståndsgivare, kommuner och branschaktörer, säger Fredrik Karlsson, chef över fiberutbyggnaden på IP-Only.

Enligt IP-Only kan den positiva trenden i fiberbranschen fortsätta men ser samtidigt flera skäl till att vara ödmjuk i prognoserna.

– Den sista delen av utbyggnaden är den mest utmanande för alla aktörer inom fiberutbyggnaden, även oss. Tillståndsprocesser, svårarbetad terräng och stora avstånd är exempel på faktorer som ökar komplexiteten framöver och kommer att kräva både fler och djupare samarbete mellan privata och offentliga aktörer. Det är tillsammans vi når de tuffa bredbandsmålen, säger Fredrik Karlsson.

Fakta
– Regerings bredbandsmål är att 95 procent av alla hushåll och företag i Sverige ska ha tillgång till bredband med 100 Mbit per sekund år 2020.
– PTS gjorde i maj 2017 en nedskrivning av prognosen till följd av en ny beräkningsmodell för fiberutbyggnad. Deras nya bedömning var att 91 till 94 procent av alla hushåll och företag i Sverige kommer att ha tillgång till bredband med 100 Mbit per sekund år 2020.
– IP-Only är aktiv i cirka 100 kommuner i Sverige och har samverkansavtal med drygt 40 kommuner och tre regioner.

Källor
– Om bredbandskartläggningen på PTS webbplats: http://www.pts.se/sv/nyheter/pressmeddelanden/2018/tre-av-fyra-hushall-och-foretag-har-tillgang-till-snabbt-bredband/
– Om regeringens bredbandsmål: http://www.regeringen.se/informationsmaterial/2016/12/sverige-helt-uppkopplat-2025—en-bredbandsstrategi/
– Om PTS nedskrivning av prognosen: http://www.pts.se/sv/nyheter/internet/2017/med-ratt-insatser-nar-vi-bredbandsmalen/

Mediakontakt
Niclas Karnhill, ansvarig press och samhällskontakter, IP-Only
Tel: +46 708 70 00 60
E-post: niclas.karnhill@ip-only.se

Om IP-Only
IP-Only är en svensk internetoperatör som bygger, driver och äger fiberinfrastruktur i Norden och lägger därmed grunden för det digitala samhället. Företaget investerar i Sverige, driver ett rikstäckande fibernät, ett växande antal stadsnät och bygger kontinuerligt ut ny fiberinfrastruktur. Alla IP-Onlys nät är öppna och neutrala. Företaget har flera datacenter och erbjuder bland annat molnbaserad serverkapacitet till tjänsteleverantörer. Högsta tillförlitlighet och kvalitet är grunden för hela IP-Onlys arbete. Läs gärna mer på www.ip-only.se 

Dela:

Till startsidan