2018-07-02
|
Kategori:

Pressmeddelanden,

Samarbete

Region Gotland tar nästa steg i digitaliseringen tillsammans Länsstyrelsen och IP-Only – unika möjligheter för samhällstjänster och företagande

Tillsammans med Länsstyrelsen och IP-Only tar nu Region Gotland nästa kliv i digitaliseringen. Parterna har i dag signerat en avsiktsförklaring för Smart Fiberö, en tekniksatsning för att underlätta intelligenta samhällstjänster och företagande på ön. 

IP-Only har tidigare kommunicerat att deras samverkanskommuner visar nära dubbelt så stor fibertillväxt jämfört med genomsnittet bland kommuner. En av dessa samarbetspartners är Region Gotland där i princip hela fibernätet är utbyggt. Regionen är en fiberpionjär i Sverige vilket PTS bredbandskartläggning visar med all tydlighet. Man är nummer ett vad gäller fiberanslutna hushåll på landsbygd, och tvåa totalt, bland samtliga län och regioner i Sverige.

Med den snabba och säkra infrastrukturen till största del på plats, tar nu Region Gotland nästa steg i digitaliseringen när man tillsammans med Länsstyrelsen och IP-Only tecknar avsiktsförklaring för satsningen Smart Fiberö.

– Tillsammans med våra samarbetspartners, däribland IP-Only, har vi varit offensiva med fiberutbyggnaden vilket gör att vi nu har stora möjligheter att fortsätta digitaliseringen med tjänster för samhälle och näringsliv. Motorvägen finns, nu ska vi trafikera den med marknadens bästa och smartaste tjänster. Målet är att förenkla för medborgarna – göra samhällstjänster mer tillgängliga och företagsklimatet bättre. Avsiktsförklaringen med IP-Only är ett stort steg i rätt riktning i detta arbete, säger Anne Mousa Ståhl, bredbandskoordinator, Region Gotland.

Satsningen betyder bland annat följande.

Vidare kommer samarbete ske för att främja mobilitet, där IP-Only har starka samarbetspartners. Vård och omsorg är en vital del av digitaliseringen och även här innebär det samarbeten med andra nätaktörer kring en samhällskanal som kan bära tjänster till medborgarna. Skola och utbildning samt miljöteknik är ytterligare områden där diskussioner kommer att ske.

Även om Gotland är nummer ett på fiberutbyggnad på svenska landsbygden finns fortfarande fastigheter som inte valde att fibreras när fiberprojekten rullade över ön. Att slutföra detta viktiga arbete ingår även i satsningen.

– Samarbetet mellan regionen och IP-Only startade redan 2012. Efter att Gotland har byggt ut fiber till en stor majoritet av medborgarna på ön är avsiktsförklaringen med Region Gotland och Länsstyrelsen nästa logiska steg. Digitaliseringen kan bara lyckas i samarbete, och i dag visar vi ett offensivt sådant, säger Tommy Andersson, kommunansvarig IP-Only Gotland.

Mediakontakt
Niclas Karnhill, ansvarig press och samhällskontakter, IP-Only
Tel: +46 708 70 00 60
E-post: niclas.karnhill@ip-only.se

Om IP-Only
IP-Only är en svensk operatör som bygger, driver och äger fiberinfrastruktur i Norden och lägger därmed grunden för det digitala samhället. Företaget investerar i Sverige, driver ett rikstäckande fibernät, ett växande antal stadsnät och bygger kontinuerligt ut ny fiberinfrastruktur. Alla IP-Onlys nät är öppna och neutrala. Företaget har flera datacenter och erbjuder bland annat molnbaserad serverkapacitet till tjänsteleverantörer. Högsta tillförlitlighet och kvalitet är grunden för hela IP-Onlys arbete. Läs gärna mer på www.ip-only.se

Dela:

Till startsidan