2018-08-23
|
Kategori:

Pressmeddelanden,

Samarbete

Aneby är först på Sveriges landsbygd med fiber till alla – kommun, fiberföreningar och IP-Only gjorde det möjligt

Under Fiberdagen i Aneby på lördag firar kommunen att samtliga medborgare fått erbjudande om fiberanslutning och att fler än åtta av tio Anebybor beställt fiber. Med detta är kommunen i topp bland landsbygdsområden i Sverige.
– Siffror i all ära men att vi som en liten landsbygdskommun får samma digitala möjligheter som storstäderna, med en levande glesbygd där folk kan stanna, jobba och få allt fler digitala samhällstjänster – det är det verkligt roliga, säger Ola Gustafsson, Näringslivs- och fritidsansvarig på Aneby kommun.

Sedan 2015 är Aneby en av ett fyrtiotal samverkanskommuner till IP-Only. På lördag anordnas Fiberdagen i Aneby då man firar att man är den första kommunen på landsbygden med fiber till alla. Aneby kommun har visat flera framgångar. 

– Att vara först och störst är naturligtvis kul, men det intressanta är effekterna vi ser. Siffror i all ära men att vi som en liten landsbygdskommun får samma digitala möjligheter som storstäderna, med en levande glesbygd där folk kan stanna, jobba och kunna använda allt fler digitala samhällstjänster – det är det verkligt roliga, säger Ola Gustafsson, Näringslivs- och fritidsansvarig på Aneby kommun.

Att kommunen på ett unikt sätt samarbetat med fiberföreningar och en privat aktör – IP-Only – är en nyckel för framgångarna enligt kommunen. 

– Kommunens vilja tillsammans med det stora engagemanget hos fiberföreningarna i Askeryd, Bälaryd, Ralången och Haurida-Vireda i samspel med fiberoperatören IP-Only ligger bakom den positiva utveckling vi ser i kommunen i dag, säger Ola Gustafsson

Fiberoperatören IP-Only är etablerade i cirka hundra kommuner i Sverige och var den fiberaktör som byggde mest på landsbygden under 2017. 

– Det är många som bidragit till framgångarna – kommunen, eldsjälar i fiberföreningar och allmänt engagerade medborgare. Att bygga ut fibernät är ett stort och komplicerat projekt som kräver lagarbete. I Aneby har det gett goda resultat, säger Pär Ljunggren, kommunansvarig på IP-Only

– Vi har lärt oss mycket av arbetet i Aneby, det tar vi med oss när vi nu digitaliserar övriga Sverige. Men först firar vi tillsammans med kommunen på lördag, säger Pär Ljunggren.

Läs mer

Fiberdagen i Aneby
När: 11:00-13:00, lördag 25 augusti
Var: Fredstorget, Aneby.

Bredbandskartläggningen på PTS webbplats 
http://www.pts.se/sv/nyheter/pressmeddelanden/2018/tre-av-fyra-hushall-och-foretag-har-tillgang-till-snabbt-bredband/

Regeringens bredbandsmål 
http://www.regeringen.se/informationsmaterial/2016/12/sverige-helt-uppkopplat-2025—en-bredbandsstrategi/

Mediakontakt
Niclas Karnhill, ansvarig press och samhällskontakter, IP-Only
Tel: +46 708 70 00 60
E-post: niclas.karnhill@ip-only.se

Om IP-Only
IP-Only är en svensk operatör som bygger, driver och äger fiberinfrastruktur i Norden och lägger därmed grunden för det digitala samhället. Företaget investerar i Sverige, driver ett rikstäckande fibernät, ett växande antal stadsnät och bygger kontinuerligt ut ny fiberinfrastruktur. Alla IP-Onlys nät är öppna och neutrala. Företaget har flera datacenter och erbjuder bland annat molnbaserad serverkapacitet till tjänsteleverantörer. Högsta tillförlitlighet och kvalitet är grunden för hela IP-Onlys arbete. Läs gärna mer på www.ip-only.se

Dela:

Till startsidan