2018-12-03
|
Kategori:

Nyheter

"Fantastiskt med fiber!"

– Det är helt fantastiskt med fiber! För oss i vår socken var samarbetet med IP-Only den bästa möjligheten att få tillgång till stabilt och framtidssäkert höghastighetsbredband, säger Emma Rydnér i Norra Möckleby socken på östra Öland.

Under planering och projektering var hon sekreterare i föreningen Norra Möckleby Fiber där medlemmarna lade ner ett omfattande ideellt arbete för att väcka intresse för satsningen i bygden.

– Det handlar om tusentals timmar, men det var absolut värt det!

Emma Rydnér bor med sin man och två barn i en villa i byn Bläsinge på östra Öland, i höjd med brofästet och drygt en mil öster om Färjestaden. Nu har området haft fiber i snart ett år och Emma är fortfarande lyrisk:

– Det är en grundläggande infrastruktur. Det är absolut nödvändigt för att vi ska kunna bo här och för att vi ska få fler att vilja flytta hit.

Hon understryker att det handlar om mycket mer än att kunna surfa snabbt på nätet.

– Fiber inbegriper tv, telefoni, säkra trygghetslarm, bättre möjligheter att arbeta hemifrån och att driva företag.

Emma Rydnér betonar också att samarbetet med IP-Onlys underleverantör i Kalmar fungerat bra.

– Vi hade en ständig dialog och vi fick alltid snabb återkoppling på våra frågor. Underleverantören har en väldigt viktig roll.

Hennes bedömning är att den välfungerande föreningens arbete starkt bidragit till framgången.

– Vi förstod nog inte riktigt hur mycket arbete det skulle innebära, men vi var inte naiva och vi var beredda att satsa.

Emil Liljedahl är byggprojektledare på IP-Only i den östra regionen och håller med Emma Rydnér om eldsjälarnas insats i föreningen.

– Det är väldigt bra att ro ett landsbygdsprojekt i hamn på ett år, säger han. Vi har grävt, installerat och återställt.

Totalt rör det sig om närmare tio mils schaktsträcka och omkring 1 300 installationer för hela projektet som även omfattar Glömminge på västra sidan ön.

– Det här har varit ett väldigt lyckat projekt. Det var bara den blöta våren som försvårade en del återställningsarbete men det är åtgärdat nu, säger Emil Liljedahl.

 

Dela:

Till startsidan